Spirulina. Záležitost nejen alternativní medicíny

Spirulina poutá stále větší a větší pozornost nejen osob věnujících se alternativní medicíně a vyznávajících způsoby přírodní léčby, ale také vědců z oblasti západní medicíny. Mnohé vědecké  studie dokazují, že spirulina má významné vlastnosti bránící růstu nežádoucích virů, posiluje imunitní systém, přispívá k regulaci střevní mikroflóry, podporuje růst vlasů a zdravé pokožky, bojuje proti anémii a pomáhá při léčbě a prevenci rakovinových onemocnění a při detoxikaci těla od těžkých kovů.

 

Např. Laboratoř Harvardské univerzity ve spolupráci s Dana-Farber Cancer Institute potvrdily probíhající studii spiruliny a jejího vlivu na růst viru HIV-1. Výsledky poukazují, že koncentrace 5-10 g/ml vodního extraktu spiruliny snižuje tvorbu tohoto viru. Větší koncentrace dokonce zcela zastavila růst viru. Navíc, ani vysoká koncentrace extraktu spiruliny se v lidských buňkách toxicky nehromadí a nepoškozuje zdravé tkáně (vyjímky se mohou objevit).

 

Odkud se tato potravina vzala

 

Spirulina je tradiční potravinou některých zejména mexických a afrických kmenů. Spirulina není řasa, i když je tímto  nesprávným názvem často označována. Je to planktonní modro-zelená sinice (kyanobakterie tvaru spirály, odtud název „Spirulina“) rostoucí v teplých a zásaditých vodách vulkanických jezer (i když v dnešní době se z důvodu velkého zájmu o tento doplněk stravy spirulina pěstuje na speciálních farmách).

 

Divoce rostoucí spirulina např. i přitahuje obrovská hejna plameňáků v jezerech údolí Rift ve východní Africe – a to jako potravina pro ně. Spirulina se vyznačuje neskutečnou schopností přežít a růst v takových náročných podmínkách, v nichž by řada podobných mikroorganismů nemohla vůbec existovat. To značí, že spirulina má nesmírně bohatý výživový profil. 

 

Složení spiruliny

 

Spirulina obsahuje přes 60% aminokyselin, je světově nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu B-12 a obsahuje celé spektrum přírodních fytopigmentů xantofylu a karotenu. Má vysoký obsah chlorofylu, esenciálních mastých kyselin, kyselinu linolenovou, vápník, železo, zinek, draslík, vitamíny skupiny B a E, hořčík, selen, arginin, valin, tyrosin, lysin, alanin, kyselinu glutamovou a řadu dalších významných živin.

 

Spirulina má měkkou buněčnou stěnu tvořenou komplexními sacharidy a proteiny a od podobných mikroorganismů se liší velmi snadnou stravitelností. V dnešní době se spirulina pěstuje převážně na vytvořených farmách, zejména ve Spojených státech, v Indii, v Číně a v Japonsku.

 

Konzumace této potraviny

 

Ideální nejen pro zdravé jedince a osoby vyznávající zdravý životní styl a sportující za účelem kondice a prevence onemocnění, ale také pro osoby trpící řadou nejrůznějších onemocnění od diabetu, přes rakovinová onemocnění a poškozenou imunitu po cévní onemocnění atd.

 

Doporučujeme připravit nápoj z 1 lžičky prášku spiruliny bio a 3 dcl čisté vody. Možno kombinovat s mladým ječmenem. Inspiraci můžete taky najít v řadě našich receptů a smoothie koktejlů. Prakticky do každého druhu smoothie (ovocného či zeleninového) můžete přidat lžičku nebo lžíci spiruliny a nápoj nesmírně obohatíte širokým spektrem dalších živin.

 

Spirulina versus Chlorella

 

Spirulina se liší od dnes už také poměrně známé Chlorelly. Chlorella je zelená  řasa/mikrořasa. Buněčná stěna chlorelly je tvořena nestravitelnou celulózou (nerozpustný a nestravitelný polysacharid), zatímco buněčná stěna spiruliny je tvořena komplexními proteiny a rozpustnými cukry, které jsou trávicími enzymy velmi dobře využitelné a tím i stravitelné. Více o chlorelle si můžete přečíst tady.

Jiřina Holcová